Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een combinatie van pijn en bewegingsproblemen in het bekken. Bekkeninstabiliteit komt voor bij één tot negen procent van de zwangere vrouwen. Het komt ook voor, maar minder vaak, bij niet-zwangere vrouwen en bij mannen.

Hoe ontstaat het?

Bekkeninstabiliteit kan ontstaan tijdens een zwangerschap, na een bevalling, na een ongeval of een sportblessure. 
Tijdens de zwangerschap wordt er een hormoon (relaxine) aangemaakt dat de banden weker maakt zodat de baby ruimte heeft en tijdens de bevalling makkelijker door het bekken kan. Deze verslapping is nodig en geeft meestal geen klachten, hooguit wat pijn in de onderrug. Waarom de een wel klachten krijgt, en de ander niet, is onduidelijk. Mogelijk speelt mee dat zwangere vrouwen tegenwoordig een drukker leven leiden dan vroeger: baan, huishouden, gezin.

Bekkeninstabiliteit kan na een bevalling ontstaan, ook na een probleemloze zwangerschap. De oorzaak is dan meestal het te ver oprekken van de banden (bijv. bij een groot kind in stuitligging).

Ook bij een ongeval of een sportblessure kunnen de banden van het bekken te veel worden opgerekt.

Wat helpt?

Bekkeninstabiliteit gaat meestal na een paar maanden vanzelf over. Veel vrouwen vinden het moeilijk om begrip te vragen: zij voelen zich verantwoordelijk voor hun normale werkzaamheden. Andere vrouwen voelen de druk om voor het zwangerschapsverlof nog zoveel mogelijk werk af te ronden. Toch is het belangrijk om de signalen die het lichaam uitzendt, serieus te nemen en begrip ervoor te vragen.

Uw werkgever kan een belangrijke rol spelen bij (tijdelijke) aanpassingen op het werk. Informeer naar de mogelijkheden om uw werkplek te laten aanpassen.

Onze aanpak

Wilt u ook kennismaken met de unieke werkwijze van Ergo Zit en zelf ervaren dat een leven zonder bekkenpijn mogelijk is? Lees meer over onze aanpak

Heeft u vragen?

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Bel dan vrijblijvend met onze klantenservice:

Bel mij terug 073 657 1300